puur onthaasten

Waarom is meditatie zo belangrijk?

Vijf vragen aan Jacqueline Kleve, mindfulnesstrainer en -coach

VRAAG Waarom is meditatie zo belangrijk?

Jacqueline Kleve: Meditatie betekent oefenen met je eigen bewustzijn. Ons bewustzijn wordt in het dagelijks leven alle kanten op getrokken. In onze gecompliceerde samenleving is dat alleen maar sterker geworden. Mensen ervaren concentratieprobelemen, nervositeit, afgestomptheid, druk, faalangst, concurrentie op allerlei mogelijke gebieden.

De reden: Ons bewustzijn wordt meer geleefd dan dat het sturend is. We vinden het normaal dat we allerlei vaardigheden leren en oefenen in ons leven, Daar gebruiken we ons bewustzijn bij.  Maar ons bewustzijn zelf oefenen we meestal niet of zeer weinig. Daardoor blijft het te passief. Ook als onze binnenwereld heel druk en gevuld lijkt ontbreekt iets essentieels, en dat zijn wij zelf Je hoort dat mensen ook vaak zeggen: “Wacht eens even, ik ben er ook nog!”

VRAAG Waarom is meditatie zo moeilijk?

Jacqueline Kleve: Als je oog krijgt voor je gewone bewustzijnstoestand ziet die er vaak uit als een onopgeruimde zolder. Het vraagt moed en doortastendheid en inzicht om aan  opruimen te beginnen. Er bestaan tegenwoordig opruimcoaches. Die voorzien in een behoefte. Het “teveel” is  een probleem aan het worden.

Ga je mediteren kom je dat in je innerlijk tegen.

Concreet zijn de problemen die je ontmoet echter dezelfde die er toch al waren:

Geen tijd en geen rust vinden om je even terug te trekken, je huis en je werkplek blijken niet geschikt om je terug te trekken,  de mensen om je heen zijn het niet van je gewend of hebben er een negatief oordeel over, en als je eenmaal begint blijken al deze factoren ook nog eens binnenin je te huizen: geen tijd, geen rust, geen plek, een negatief oordeel over schijnbaar niets doen.

Pas als je ervaart wat een diepe rust en innerlijke souvereinteit  het mediteren je kan brengen (al is het maar even en lukt het niet altijd) raak je gemotiveerd ermee door te gaan. Wat nodig is is te onderkennen dat de “onopgeruimde zolder” de normale bewustzijnstoestand is en dat de meeste mensen daaronder lijden.

VRAAG: Moet je spiritueel zijn ingesteld om te mediteren?

Jacqueline Kleve:  Als je met “spiritueel”bedoelt dat het een bezigheid is van je menselijke geest is het antwoord: JA. Maar dan kun je dus beter zeggen dat mediteren een bezigheid is waardoor je je spiritualiteit, je spirit oefent.

Als je met spiritueel bedoelt: een bepaald wereldbeeld of religieuze instelling dan is het antwoord: NEE. Mediteren is geen religie en geen filosofie.

VRAAG: Voor wie doe je het?

Jacqueline Kleve: Voor jezelf om te beginnen en uiteindelijk voor de hele wereld. Omdat het niet uitmaakt wat je levensdoelen zijn, het wordt er altijd beter van. Omdat het niet uitmaakt wat je hindernissen zijn, je zult er altijd beter mee leren omgaan. Mediteren is de sportschool voor je geest.

VRAAG: Waarom doen “de anderen” het altijd “beter”?

Jacqueline Kleve: Dat is een illusie!

Tagwolk